Suunta ylöspäin


Verrattuna vuoden takaiseen pk -barometriin pirkanmaalaisten yritysten odotukset ovat positiivisia seuraavan vuoden aikana. Pirkanmaan työttömyyskin on lähtenyt laskuun. Kesän kynnyksellä näyttää siis pitkästä aikaa paremmalta.

Parempien odotusten rinnalla yrittäjien arvostus on noussut. Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana Suomeen on syntynyt noin 110.000 uutta työpaikkaa. Näistä lähes 103.000 on syntynyt pk-yrityksiin. Ei ole ihme, että yrittäjien arvostus yleisesti on noussut. Esimerkiksi Tampereen uudessa pormestariohjelmassa yrittäjyys näkyy vahvasti. Se on hyvä meille.

Tehtävääkin on paljon. Valtakunnan tasolla verotuksen kannustavuutta on lisättävä mm. siten, että yrityksen tulosta verotetaan vasta sitten kun varoja nostetaan yrityksestä. Näin saataisiin edistettyä investointeja. Verotuksen ohella työmarkkinat pitäisi saada uudistettua. Työn tekemisen muodot muuttuvat, mutta Suomen työmarkkinajärjestelmä on juuttunut menneeseen aikaan. Uusia työpaikkoja syntyisi, jos työn tekemisen ehdoista voitaisiin sopia enempi työpaikoilla. Tämä paikallinen sopiminen on Yrittäjien keskeisimpiä tavoitteita.

Pirkanmaalla kuntavaaleissa onnistuimme varsin hyvin. Yrittäjiä on nyt uusissa valtuustoissa koko maakunnassa yhteensä yli 300. Seuraava haaste on maakuntavaalit, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut ja pääosa aluehallinnosta siirtyy perustettaviin maakuntiin 1.1.2019. On tärkeää, että yrittäjiä on päättämässä näissä organisaatioissa mahdollisimman paljon. Maakunta on paljon muutakin kuin pelkkä sote. Se määrittelee huomattavan paljon julkisia palveluita maakunnassa. Tärkeää on myös olla mukana vaikuttamassa tuleviin julkisiin palveluihin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen kunnilta maakuntiin vähentää kuntien resursseja lähes 60 prosenttia. Kunnista tulee elinvoimakuntia, joiden tehtävänä on kaavoitus, elinkeinopolitiikka, työllisyys, osaaminen jne. Myös kunnissa pohditaan palveluita nyt uudelleen. Tässäkin työssä tarvitaan yrittäjien näkökulmaa.

Työtä ja etuja on paljon valvottavana, mutta kaikessa tässä muutoksessa suunta on eteenpäin. Tästä syystä voidaan olla optimistisia tulevaisuuden suhteen.

Pirkanmaan Yrittäjät
Toimitusjohtaja Pasi Mäkinen